Effektiv marknadsföring för självpublicerande författare och egenutgivare

Upptäck effektiva och kostnadseffektiva marknadsföringsstrategier för din självpublicerade bok. Denna guide ger dig verktygen för att effektivt nå ut till din målgrupp och framhäva din bok på den litterära marknaden.

Att publicera en bok på egen hand är en fantastisk bedrift, men resan slutar inte när det sista ordet är skrivet. Marknadsföringen av din bok är lika viktig som själva skrivandet, och det kan ofta kännas överväldigande att veta var man ska börja. Som självpublicerande författare har du fördelen av fullständig kreativ och affärsmässig kontroll, men det innebär också att ansvaret för att marknadsföra boken ligger helt på dina axlar.

Denna guide är framtagen för att ge dig en översikt över olika strategier och metoder för att marknadsföra din bok effektivt. Vi kommer att utforska allt från användning av sociala medier och skapande av engagerande blogginnehåll till att bygga relationer med bibliotek och bokhandlare. Varje avsnitt ger konkreta tips och råd som kan anpassas till din specifika situation och målgrupp.

Vårt mål är att du ska känna dig inspirerad och utrustad med de verktyg du behöver för att framgångsrikt nå ut till din publik och öka din boks synlighet. Oavsett om du är nybörjare eller har viss erfarenhet av bokmarknadsföring, finns det något i denna guide för alla. Låt oss ta de första stegen tillsammans på din marknadsföringsresa.

Sociala medier

Effektiv användning av sociala medier för självpublicerande författare


Som självpublicerande författare är din närvaro på sociala medier avgörande för att marknadsföra din bok. Sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn erbjuder fantastiska möjligheter att nå ut till potentiella läsare och bygga en engagerad följarskara. Här är några tips för hur du kan använda dessa verktyg på bästa sätt.

 • Skapa regelbundet och relevant innehåll: Starta med att skapa innehåll som engagerar och intresserar din målgrupp. Det kan vara utdrag från din bok, intressanta detaljer från din skrivprocess, eller insikter och reflektioner kring de teman du utforskar. Variera ditt innehåll för att hålla dina följare intresserade, men se till att det alltid är relevant och engagerande.
 • Engagera dig med din publik: Sociala medier handlar om interaktion. Svara på kommentarer, delta i samtal och uppmuntra dina följare att dela sina tankar och åsikter. Genom att vara aktiv i ditt engagemang skapar du en starkare koppling till din publik.
 • Delta i relevanta grupper och forum: Var aktiv där din målgrupp redan finns. Om din bok handlar om historia, gå med i historiegrupper och forum. Bidra med värdefullt innehåll och knyt kontakter med likasinnade som kan bli intresserade av din bok.
 • Var konsekvent: Uppdatera dina sociala medier regelbundet. En konsekvent närvaro hjälper dig att bygga och underhålla en relation med dina läsare. Planera dina inlägg i förväg och använd verktyg för att schemalägga dem så att du alltid är synlig och aktiv.

Blogginlägg och gästartiklar

Skriv artiklar och blogginlägg som relaterar till bokens teman. Detta kan hjälpa till att etablera dig som en auktoritet inom ditt område och locka potentiella läsare.


För dig som självpublicerande författare är skrivna ord din största tillgång. Utöver din bok kan blogginlägg och gästartiklar vara kraftfulla verktyg för att attrahera och engagera läsare. Här är några konkreta tips för hur du kan använda denna strategi till din fördel.

 • Skriv om det du känner till: Har du en egen blogg? Börja att skriva inlägg som relaterar till din boks ämne eller till de teman du utforskar. Detta hjälper till att positionera dig som en expert inom ditt område, vilket ökar din trovärdighet och lockar läsare som är intresserade av dina ämnen.
 • Gästartiklar: Att gästblogga på andra välkända bloggar eller webbplatser är ett fantastiskt sätt att nå nya läsare. Sök efter bloggar som har en publik som skulle vara intresserad av din bok och fråga om du kan skriva en gästartikel. Detta ger dig exponering inför en ny publik och kan leda till att fler upptäcker din bok. 
 • Optimalt innehåll: Dina blogginlägg bör vara informativa, välskrivna och engagerande. Använd starka rubriker, engagerande introduktioner och inkludera visuellt material som bilder eller videor för att göra texterna mer tilltalande.
 • SEO (Sökmotoroptimering): Om du har en egen blogg är grundkunskaper inom SEO bra att ha. Lär dig grunderna i SEO för att öka chansen att dina blogginlägg syns i sökmotorerna - googla och se instruktionsfilmer. Använd relevanta nyckelord, skapa engagerande metatexter och bygg länkar till dina inlägg.
 • Dela och engagera: När du har publicerat ett inlägg, glöm inte att dela det på dina sociala medier och engagera dig med de som kommenterar. Ju mer du interagerar med din publik, desto starkare relationer kan du bygga.

Bokrecensioner och intervjuer

Be bloggare och bokrecensenter att läsa och recensera din bok. Många recensenter är villiga att göra detta om de finner bokens ämne intressant.


Som självpublicerande författare är recensioner av din bok eller en intervju i din lokala dagstidning en ovärderlig resurs för att skapa trovärdighet och locka läsare. 

 • Identifiera recensenter: Börja med att leta efter bloggare och bokrecensenter inom din genre som kan vara intresserade av att recensera din bok. Titta på deras tidigare recensioner för att säkerställa att deras läsare är en målgrupp som skulle uppskatta din bok.
 • Kontakta din lokala dagstidning: Undersök vilken reporter på din lokala dagstidning som brukar göra intervjuer och reportage som liknar din situation. Alla från familjesidan till kulturredaktionen kan vara vettiga att ta kontakt med. Fråga om de är intresserade av att göra en intervju med dig om ämnet och boken. 
 • Skicka recensionsexemplar: När du har en lista med potentiella recensenter, kontakta dem med en välformulerad förfrågan om de skulle vilja recensera din bok. Erbjud att skicka dem ett kostnadsfritt recensionsexemplar, antingen digitalt eller fysiskt. Var artig och respektfull, och tryck på hur deras läsare skulle gynnas av din bok. Vi hjälper dig självklart med själva utskicket - skicka oss bara en adresslista, så ordnar vi det praktiska.
 • Följ upp och underhåll relationer: Efter att ha skickat boken, följ artigt upp för att bekräfta att de har mottagit den och för att se om de har några frågor. När recensionen eller intervjun är publicerad, tacka dem och dela en länk till texten på dina sociala medier och andra plattformar.
 • Använd recensioner strategiskt: Publicera utdrag från positiva recensioner och intervjuer på dina sociala medier, din webbplats/blogg om du har någon sådan och överallt annars där det passar sig. Positiva recensioner är ett kraftfullt verktyg för att bygga förtroende och övertyga potentiella läsare om kvaliteten på din bok.
 • Hantera negativa recensioner graciöst: Om du får en negativ recension, se det som en möjlighet att lära och förbättra. Svara professionellt och överväg konstruktiv kritik som ett sätt att förbättra din framtida skrivning.

Boklanseringsevenemang

Organisera ett lanseringsevenemang där du kan diskutera boken, dess teman och bakomliggande forskning eller inspiration. Detta kan locka intresse och engagemang från potentiella läsare.


En effektiv boklansering kan kraftigt öka synligheten och försäljningen av din bok. Att arrangera evenemang både online och i den verkliga världen är ett fantastiskt sätt att engagera dina läsare och sprida ordet. Här är några tips för att göra din boklansering till en framgång.

 • Planera i förväg: Börja planera din boklansering i förväg. Välj ett datum nära bokens släppdatum och bestäm formatet: online, fysiskt eller en kombination av båda. Förbered material och planera innehållet i ditt evenemang noggrant för att maximera engagemanget.
 • Lansering på nätet: Anordna en virtuell lansering via plattformar som Zoom, Facebook Live eller Instagram Live. Dessa evenemang kan inkludera författarintervjuer, frågestunder och live-läsningar. Hur pass stort du vill att det ska vara avgör du själjv. Du kan exempelvis involvera bekanta du känner som kan intervjua dig.
 • Fysiska evenemang: Om du väljer att ha ett evenemang i verkliga livet, boka en plats som passar ditt tema och din publik, som en bokhandel, ett bibliotek eller en kulturlokal. Se till att evenemanget är välorganiserat, med tillräckligt med exemplar av boken tillgängliga för försäljning och signering. Ordna gärna så att du har någon som kan hjälpa dig att styra samtalet, ställa följdfrågor och intervjua dig. Förbered det hela ordentligt med vederbörande, så ni vet vilka frågor ni ska lyfta och hur de ska besvaras.
 • Marknadsför evenemanget: Använd alla dina tillgängliga kanaler för att marknadsföra evenemanget, inklusive sociala medier, e-postlistor, lokala evenemangskalendrar och lokalens nätverk. Skapa intresse genom att erbjuda specialerbjudanden, som rabatterade böcker eller exklusiva giveaways till deltagarna.
 • Interaktivitet och engagemang: För att hålla din publik engagerad, planera interaktiva segment som frågestunder, diskussioner och tävlingar. Ge även möjligheter för publiken att ställa frågor och interagera direkt med dig som författare.
 • Efterföljande aktiviteter: Efter evenemanget, fortsätt engagemanget genom att skicka ett tack till deltagarna, dela bilder och videoklipp från evenemanget och uppmuntra till delningar på sociala medier etc. Följ upp med de som köpte din bok för att stärka relationer och bygga en lojal läsarkrets.

Samarbeten med andra författare

Engagera dig med andra egenutgivande författare, särskilt de som skriver inom liknande genrer. Ni kan marknadsföra varandras böcker till era respektive läsekretsar.


Samarbeten med andra författare kan vara en kraftfull strategi för att nå nya läsare och utöka din krets. Här är några effektiva sätt att samarbeta med andra skribenter för att marknadsföra din bok och stärka ditt varumärke som författare.

 • Gemensamma evenemang: Arrangera gemensamma läsningar, webbinarier på Zoom, Facebook Live etc, eller frågestunder med författare som skriver inom samma genre eller ämne. Detta inte bara delar publik, utan skapar också en rikare upplevelse för deltagarna. Dessa evenemang kan hållas både online och fysiskt, beroende på vad som passar bäst för alla inblandade. Kontakta bibliotek, kulturlokaler och bokhandlare.
 • Korsmarknadsföring: Rekommendera varandras böcker genom era sociala medier eller på era bloggar. Detta kan inkludera allt från enkla omnämnanden till detaljerade recensioner. Genom att dela varandras verk med era respektive läsekretsar, kan ni båda dra nytta av varandras redan etablerade följare.
 • Skapa gemensamt innehåll: Författare kan samarbeta för att skapa gemensamma blogginlägg, podcasts eller videor. Detta innehåll kan utforska olika teman relaterade till era böcker, skrivtips eller erfarenheter från författarlivet. Gemensamt innehåll är inte bara engagerande, utan visar också på era olika perspektiv och expertis.
 • Antologier eller samarbetsprojekt: Att arbeta tillsammans på en bok eller en serie artiklar kan vara ett utmärkt sätt att förena kreativa krafter. Till exempel kan en antologi med noveller från flera författare locka läsare som är intresserade av att upptäcka nya röster.
 • Ömsesidigt stöd: Bli en del av en författargrupp där ni kan ge feedback, dela resurser och stötta varandra i marknadsföringsaktiviteter. Ett starkt nätverk kan ge moraliskt stöd och värdefulla insikter, vilket är särskilt viktigt i den ofta ensamma processen att skriva och marknadsföra en bok.
 • Gemensamma utmaningar: Delta i eller skapa skrivutmaningar där ni motiverar och inspirerar varandra att nå era mål. Detta kan vara allt från dagliga skrivtimmar till månatliga målsättningar, och ger er båda chansen att växa som författare samtidigt som ni bygger en gemenskap.

Bibliotek, studieförbund och lokala bokhandlare

Kontakta lokala bibliotek, studieförbund och bokhandlare för att se om de kan ta in din bok eller låta dig hålla en presentation eller signering.


För en självpublicerande författare kan samarbeten med bibliotek och lokala bokhandlare vara avgörande för att nå ut till läsare och bygga ett lokalt stöd. Här är några strategier för att engagera dessa viktiga samarbetspartners i din bokmarknadsföring.

 • Introducera din bok: Börja med att besöka lokala bokhandlare och bibliotek, samt studieförbund för att presentera din bok. Ta med dig ett exemplar av boken, och var beredd att diskutera dess innehåll, genre och din målgrupp. Visa hur din bok kan tillföra värde till deras samling eller sortiment, eller när det kommer till studieförbund - hur din bok kanske kan passa in i deras verksamhet, studiecirklar etc.
 • Erbjud signeringar och evenemang: Föreslå att hålla boksigneringar eller författarsamtal i deras lokaler. Dessa evenemang är inte bara bra för att sälja böcker, utan också för att bygga relationer med läsare och stärka din närvaro i lokalsamhället. Många bokhandlare och bibliotek välkomnar sådana initiativ eftersom de drar till sig besökare och skapar liv i lokalerna. När det kommer till studieförbund så finns kanske särskilda studiecirklar som passar för din bok, som du kan besöka och berätta om boken.
 • Lokala temaaktiviteter: Om din bok har en lokal anknytning, använd detta som en försäljningspunkt. Bibliotek och bokhandlare uppskattar böcker som engagerar lokala teman eller författare eftersom det stärker gemenskapens känsla.
 • Samarbeta med marknadsföring: Erbjud att informera om evenemanget i dina egna kanaler för att dra folk till platsen, vilket gynnar både din och deras synlighet. 
 • Skapa ett kontinuerligt samarbete: Se inte detta som ett engångsevenemang. Bygg långsiktiga relationer genom att regelbundet besöka och uppdatera dem om eventuella nya böcker, eller att du kommer att berätta om boken på andra platser, så att exempelvis en bokhandel kan skylta med din bok just då. Erbjud dig även att delta i deras andra evenemang eller aktiviteter, som läsecirklar eller temadagar.
 • Donationer och rabatter: Överväg att donera några av dina böcker till lokala bibliotek och erbjuda rabatter till bokhandlare som köper in flera exemplar. Detta kan uppmuntra dem att rekommendera din bok till sina besökare och kunder.

Använd ditt nätverk

Berätta för vänner, familj och kollegor om din bok. Marknadsföring från mun till mun ska inte nedvärderas och kan vara kraftfull och kostar ingenting.


Att dra nytta av ditt personliga och professionella nätverk är en kraftfull och kostnadseffektiv strategi för att marknadsföra din bok. När du självpublicerar är varje kontakt du har i själva verket en potentiell spridningskanal för din bok. Här är några tips på hur du kan använda ditt nätverk för att maximera din boks räckvidd och försäljning.

 • Informera dina närstående: Börja med att meddela familj, vänner och kollegor om din bok. Dessa personer är ofta dina största supportrar och kan hjälpa till att sprida ordet. Be dem om att rekommendera boken till sina egna nätverk, vilket kan skapa en snöbollseffekt i spridningen.
 • Professionella kontakter: Ta upp din bok i professionella sammanhang, såsom konferenser, arbetsmöten eller när du nätverkar med branschkollegor. Detta kan leda till möjligheter som föreläsningar, intervjuer eller till och med försäljning av din bok till intresserade organisationer.
 • Nätverk på nätet: Använd sociala medieplattformar som LinkedIn för att dela uppdateringar om din bok. Skriv inlägg om din skrivprocess, lanseringsdatum och recensioner. Glöm inte att inkludera länkar där personer kan köpa boken.
 • Lokala föreningar och grupper: Engagera dig i lokala föreningar, klubbar eller grupper som är relevanta för ditt boks innehåll. Dessa grupper kan vara intresserade av att ha dig som talare eller arrangera en boksignering.
 • Utbildningar: Kontakta skolor och universitet du har studerat på. Många har evenemang, nyhetsbrev eller tidskrifter där de gärna framhäver tidigare studenters framgångar. Detta kan vara ett utmärkt sätt att nå ut till en bredare publik som redan kan ha ett förutbestämt intresse på grund av gemensam bakgrund.
 • Be om hjälp: Var inte rädd för att be om hjälp. En enkel fråga som "Känner du någon som skulle vara intresserad av min bok?" kan leda till nya möjligheter. Ofta är människor mer än villiga att hjälpa till, särskilt om de kan se din passion och engagemang för ditt projekt.
 • Uppmuntra till spridning från mun till mun: Engagera ditt nätverk att lämna recensioner online och dela sina tankar om boken med andra. Positiv feedback från verkliga läsare är oerhört värdefull och kan övertyga nya läsare att ge din bok en chans.

Att marknadsföra en bok som självpublicerande författare och egenutgivare kan vara en utmanande, men otroligt givande process. Genom att utforska och implementera de olika strategierna som vi har diskuterat — från sociala medier och blogginlägg till samarbeten med andra författare och engagemang med lokala bibliotek — kan du öka din boks synlighet och framgång. 

Och inte minst - vad du än gör, ta alltid med dig din bok. Det brukar ofta gå att sälja en del när man pratar om boken och dess innehåll.

Varje del ovan erbjuder unika fördelar, och det är viktigt att välja de metoder som bäst passar din personliga stil, dina mål och din bok. Inte alla strategier kommer att vara lämpliga för varje författare eller varje bok, men genom att prova dig fram kan du hitta de mest effektiva vägarna för just din bok.

Närma dig marknadsföringen av din bok med ett öppet sinne och ett experimentellt förhållningssätt. Varje litet steg du tar är en del av en större resa mot att nå din publik och dela din passion. Kom ihåg att det är viktigt att ha roligt på vägen. Njut av processen att engagera med dina läsare och bygga en gemenskap kring din bok. 

Det är också viktigt att känna till sina gränser; välj aktiviteter som känns meningsfulla och som du trivs med. Effektiv marknadsföring handlar inte bara om att sälja böcker, utan också om att skapa äkta kontakter och dela dina idéer och berättelser med världen.

Så ta de delar som du finner intressanta och utforskande, och använd dem för att skapa en personlig marknadsföringsplan som speglar vem du är som författare. Varje författares resa är unik, och genom att hitta din egen väg kan du maximera din framgång och njuta av varje steg på vägen. Lycka till!