Ett kulturföretag

h:ström - Text & Kultur

I mer än 20 år har h:ström - Text & Kultur AB pysslat med det bokliga - alltifrån antikvariat till tryckeri.

Vi brinner för boken

Trots försök att bevisa motsatsen står sig boken väl i konkurrensen med annan kultur av idag. Den tryckta boken är en månghundraårig uppfinning som inte går ur tiden.

tryckning.nu | tryckabok.se drivs av h:ström - Text & Kultur AB. Företaget grundades 1998 i Umeå av Johan Hammarström och har fortfarande säte i Umeå, Norrland. Vi är i dagsläget sju personer som jobbar här, sex i Umeå och en i Malmö.

Antikvariat & bokhandel

Förutom tryckeriet driver vi ett av Norrlands största antikvariat med närmare 100.000 böcker i lager, h:ström - Antikvariat & Bokhandel. Vår huvudsakliga verksamhet bygger på postorder via dels vår egen sajt på antikvariat.hstrom.se, dels Bokbörsen. Antikvariatet är sedan år 2001 medlem i Svenska antikvariatföreningen. Inte sysslar vi endast med antikvariska böcker, utan lagerhåller och saluför dessutom stora mängder förlagsnya böcker. 

Bokförlag

h:ström - Text & Kultur är också sedan år 2000 ett bokförlag med drygt 300 utgivna titlar (ej att förväxla med vår självpubliceringstjänst Mandatus). Vårt huvudfokus är god skönlitteratur och humaniora. Vi publicerar även tre tidskrifter, Tidningen Kulturen, tidskriften Subaltern och tidskriften h:skrift, ny för år 2019. Förlagets böcker finns att skärskåda på forlag.hstrom.se.

Tryckeri

Vårt tryckeri föddes i och med behovet av att trycka vårt eget förlags böcker. År 2008 hade den digitala trycktekniken kommit så pass långt att det var värt att införskaffa sig egna tryckmaskiner. År 2010 hade vi lärt oss processen så pass att vi började att ta på oss externa tryckuppdrag. Efter ett dussintal generationsbyten när det kommer till utrustningen har vi nu en maskinpark som främst består av Ricoh-, GMP- och Bourgh-maskiner. 


Vi är stolta över vår autodidaktiska tradition här på h:ström - Text & Kultur AB. Vi ser inga problem, utan snarare möjligheter och kliver in genom dörren varje morgon med sinnebilden av att det mesta är möjligt. Vår verksamhet har vuxit organiskt genom åren - vi hade ett behov av ett bokförlag, så vi startade ett. Vi hade behov av ett tryckeri, så vi startade ett... 

Vår expertis när det kommer till böcker har vuxit fram genom ett ärligt och genuint intresse för det skrivna ordet. Hundratusentals, om inte miljontals, böcker har vandrat genom våra händer och lokaler genom åren. Det är vår bildning och det är så vi har lärt oss känna igen ett gott hantverk. 

Ett par gånger om året deltar vi i mässor och aktiviteter. Däribland Littfest, som vi var med och grundade år 2007, Bokmässan i Göteborg och den antikvariska bokmässan i Stockholm. Om ni inte har möjlighet att hälsa på oss vid Skiftesvägen 6 på Grisbacka i Umeå, så hoppas vi att vi stöter på varandra ute i bokvimlet.

Mer om oss och vår verksamhet finner du på hstrom.se

Med goda hälsningar,
Johan Hammarström